Top politie Gelderland-Midden onprofessioneel

De top van de politie Gelderland-Midden heeft in de jaren negentig onprofessioneel gehandeld bij beslissing over de huisvesting van het korps. Dat stelt de commissie-Havermans na onderzoek.

De commissie onder leiding van oud-burgemeester van Den Haag Ad Havermans werd ingesteld na kritiek op onderzoek van de commissie onder leiding van commissaris van de Koningin in Gelderland Clemens Cornielje uit 2007. In dit onderzoek concludeert Cornielje dat er destijds geen sprake was van machtsmisbruik of corruptie.

De commissie-Havermans is het hiermee eens. De commissie-Havermans onderschrijft alle conclusies van de voorganger, op één na. Volgens de commissie-Havermans hebben de toenmalige korpsbeheerder en korpsleiding van Gelderland-Midden destijds een financieel risico genomen door een pand aan te kopen, terwijl de financieel ongunstige situatie van het korps al bekend was.

Bij de daaropvolgende verkoop en terughuur van politiepanden had de korpsleiding onvoldoende inzicht in de financiële gevolgen op de langere termijn. De commissie stelt dat de top van het korps het pand niet had moeten kopen en de constructie van verkoop en terughuur niet had moeten toepassen.