Leider conservatieven nieuwe premier Tsjechië

De Tsjechische president Vaclav Klaus heeft Peter Necas, de leider van de conservatieve Democratische Burgerpartij (ODS), benoemd als nieuwe premier. De benoeming van Necas volgt op de parlementsverkiezingen van vorige maand.

Na de verkiezingen werden de partij van Necas en twee nieuwe partijen, de conservatieve Top 09-partij en de Partij voor Openbare Aangelegenheden (VV), het eens over de vorming van een centrumrechtse coalitie. De drie partijen hebben een gezamenlijke meerderheid van 118 zetels in het tweehonderd zetels tellende parlement.

De coalitie wil onder andere de schuldlast van het land verminderen, fundamentele hervormingen van het pensioenstelsel en de gezondheidszorg doorvoeren en de corruptie bestrijden.

"We hebben een stabiel, hardwerkend kabinet nodig, dat snel de begroting gaat aanpakken", aldus Necas. Zijn partij wil geleidelijk het begrotingstekort verminderen. De verwachting is dat het tekort dit jaar oploopt tot 5,3 procent.

Necas heeft zijn ministersploeg naar verwachting snel rond, waarna de nieuwe regering medio juli door Klaus kan worden aangesteld. De nieuwe regering moet binnen dertig dagen na deze benoeming via een motie van vertrouwen de steun van het parlement krijgen.

Tsjechië wordt geleid door een tijdelijke regering sinds maart 2009, toen de toenmalige regeringscoalitie door een motie van wantrouwen ten val kwam.