Nationaal Hitteplan in werking

Het RIVM heeft vanwege de aanhoudende hoge temperaturen het Nationaal Hitteplan in werking gesteld. Dat gebeurt bij minimaal vier dagen op rij met temperaturen van 27 graden of meer. Het hitteplan houdt in dat er extra aandacht wordt gevraagd voor de risico's van hitte, met name voor kwetsbare groepen als ouderen.

Hoge temperaturen vormen een extra belasting voor hart en bloedvaten. Vooral oudere mensen hebben daar last van. Het RIVM geeft het advies extra water te drinken, inspanning te vermijden en zoveel mogelijk uit de warmte te blijven.

Volgens een woordvoerder van het RIVM hebben ouderen vaak het idee dat ze genoeg drinken terwijl dat vaak niet het geval is. Mantelzorgers, verzorgingshuizen en familieleden wordt gevraagd een extra oogje in het zeil te houden.

Het blijft de komende week nog zomers warm. In het weekeinde wordt het met meer dan 30 graden op veel plaatsen zelfs tropisch warm.

Het Hitteplan werd in 2007 opgesteld in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Een jaar daarvoor vielen door de hete zomer relatief veel doden. Ook in 2003 was dat het geval. Toen overleden door de hitte in Nederland tot vijftienhonderd mensen meer dan normaal.