Paus toont solidariteit met Belgische bisschoppen

Paus Benedictus XVI is hard uitgevaren tegen de, wat hij noemt, 'betreurenswaardige' invallen die de Belgische politie donderdag uitvoerde in het onderzoek naar seksueel misbruik van kinderen door priesters. Benedictus deed zijn uitspraken zondag.

De paus maakte een zeldzame persoonlijke opmerking over de escalerende diplomatieke ruzie met België en gaf blijk van zijn solidariteit met het hoofd van de Belgische bisschoppenconferentie en andere bisschoppen die bij de invallen van 24 juni opgepakt werden. De paus liet weten dat het recht op zijn beloop gelaten moet worden, maar hij zei ook dat de katholieke kerk het recht heeft om misbruik door katholieke geestelijken zelf te onderzoeken.

Zaterdag sprak de tweede man van het Vaticaan, kardinaal Tarcisio Bertone, al zijn afschuw over de politieacties uit. Volgens hem ging 'zelfs onder het communisme de politie niet zover'.

De Belgische minister van justitie Stefaan De Clerck zei dat de huiszoekingen legaal zijn en dat de bisschoppen normaal zijn behandeld. De Clerck reageerde stekelig op de opmerkingen van Bertone en zei dat die op valse informatie gebaseerd zijn.

Bij de acties werden bisschoppen opgepakt, computers in beslag genomen en werd er een crypte geopend.