Balkenende door rellen vast in hotel

Premier Jan Peter Balkenende kon zaterdag enige tijd zijn hotel in het Canadese Toronto niet uit wegens rellen voor de deur. In Toronto vindt dit weekeinde de G20-top plaats van de twintig belangrijkste economieën ter wereld. Bovendien was er nabij de stad vrijdag en zaterdag een G8-top, een bijeenkomst van de acht belangrijkste landen.

Zaterdagmiddag (lokale tijd) viel een grote vreedzame demonstratie uiteen. Een groep anti-globalisten zocht vervolgens de confrontatie met politie en ME bij het hotel waar behalve Balkenende meerdere wereldleiders verblijven. Enkele auto's gingen in vlammen op en ruiten sneuvelden.

Balkenende kan zaterdagavond (lokale tijd) naar verwachting het G20-diner gewoon bijwonen. De route naar die locatie is inmiddels vrijgemaakt. Voorafgaand aan het diner had de premier bilaterale gesprekken gepland, ook buiten het eigen hotel.

Ook minister Jan Kees de Jager (Financiën) ondervond hinder van de rellen. Hij was voor een bijeenkomst elders in de stad en kon niet terugkeren naar het eigen hotel. Bovendien leidde de vondst van een verdachte koffer er toe dat hij naar een andere plek moest uitwijken.

Toronto is dezer dagen omgebouwd tot een vesting waar ongeveer 800 miljoen euro is uitgetrokken voor veiligheidsmaatregelen.