'Vijftigduizend veroordeelden ontlopen straf'

Zo'n vijftigduizend veroordeelden lopen vrij rond terwijl zij achter de tralies zouden moeten zitten. Dit aantal is al jaren gelijk. Achttienduizend van hen zijn veroordeeld tot een celstraf en 463 zijn zware criminelen. Zij zijn veroordeeld voor een celstraf van minimaal tien maanden. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van een eigen onderzoek.

Twintigduizend veroordeelden zijn zeer moeilijk vindbaar of zitten in het buitenland. Zo'n 3500 zijn veroordeeld voor een taakstraf, maar kwamen niet opdagen, waardoor zij een celstraf moeten uitzitten. Het grootste deel van 29 duizend veroordeelden hebben een boete openstaan, waarvan een deel nu de cel in moet.

Het lukt criminelen om uit handen van de politie te blijven, onder meer doordat zij vluchten nadat zij zijn vrijgelaten uit voorlopige hechtenis of in afwachting van een strafzaak zijn. Een groep lichtgestraften heeft zich nooit vrijwillig gemeld. Als de politie op zoek gaat naar hen, worden zij zelden thuis aangetroffen. Ook heeft de politie soms te weinig capaciteit om ze op te sporen.

Demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) wil prestatieafspraken maken met politiekorpsen over het aantal veroordeelden die zij jaarlijks moeten opsporen. Ook moeten adressenbestanden gekoppeld worden om de veroordeelden makkelijker op te kunnen sporen. Hirsch Ballin wil bovendien dat het lastiger wordt om voor schorsing van voorlopige hechtenis in aanmerking te komen.

Submitter:  Bron: Novum