Hulplijn voor verslaafde artsen

Artsenorganisatie KNMG is van plan dit najaar te starten met een meldpunt voor verslaafde artsen voor anonieme hulp. Een woordvoerder van de KNMG bevestigt zaterdag een bericht hierover in de Volkskrant. Het plan wordt momenteel nog verder uitgewerkt, aldus de zegsvrouw.

KNMG komt met de hulplijn op verzoek van hoogleraar verslavingszorg aan de Radboud Universiteit Nijmegen Cor de Jong. Uit Amerikaans en Canadees onderzoek zou blijken dat 10 procent van de artsen verslaafd is, zo zegt hij in de Volkskrant. Het gaat hierbij onder meer om medicijnverslaving. Verslaafde artsen zouden pas laat hulp zoeken, omdat ze het lang voor zichzelf ontkennen en zich schamen.

De bedoeling zou zijn dat artsen die zich melden worden onderzocht door een verslavingspsychiater die niet uit hun regio komt, waarna een behandelingsadvies volgt. De verslaafde arts wordt daarna nog een aantal jaar door de psychiater gevolgd om te zien of deze van de alcohol en drugs kan afblijven. De woordvoerder van de KNMG kan dit plan van aanpak echter niet bevestigen.

Submitter:  Bron: Novum