'Kabinet met PVV van de baan'

Een meerderheidskabinet waarin de PVV van Geert Wilders plaatsneemt, is van de baan. Dat is de conclusie van de verkenningen die informateur Uri Rosenthal vrijdag presenteerde. Ook een kabinet met de SP sluit Rosenthal uit.

Rosenthal adviseert om voor de nieuwe fase twee informateurs aan te stellen van VVD- en PvdA-huize. De kern van een komend kabinet moet door die partijen gevormd worden. Er is dan een aantal mogelijkheden, waarbij iedere variant al op bezwaren is gestuit.

Mark Rutte voelt weinig voor paars-plus, gevormd door VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Hij wil wel in zee met het CDA en de PvdA. Dat herhaalde hij vrijdagmiddag nadat hij bij koningin Beatrix was geweest. Wat Rutte betreft kunnen de onderhandelingen tussen de drie partijen zo snel mogelijk beginnen. PvdA-leider Job Cohen ziet echter niets in zo'n middenkabinet zonder dat GroenLinks of D66, of beiden, daarin plaatsnemen. Rutte vindt vijf partijen in een kabinet veel, maar zegt 'open te staan voor modaliteiten'.

Rosenthal had het tijdens de persconferentie overigens nadrukkelijk over 'coalities die op een meerderheid in de Staten-Generaal kunnen rekenen'. De optie van een minderheidskabinet van VVD en CDA, al dan niet met gedoogsteun van de PVV, kwam niet ter sprake.

Rosenthal: kabinet met PVV van de baan
Rosenthal: kabinet met PVV van de baan (Foto: Novum)