Kabinet luistert naar Kamer over nieuwe missie

Het kabinet zal zelf geen plan maken voor een nieuwe missie in Afghanistan, maar staat wel open voor ideeën van de nieuwe Tweede Kamer. Dat zei demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) vrijdag na afloop van de ministerraad.

Volgens Van Middelkoop komt het kabinet niet zelf met een voorstel over een nieuwe missie, omdat het demissionair is en dus geen grote nieuwe voorstellen mag doen. Een nieuw kabinet kan wel een besluit nemen.

Maar als de op 9 juni gekozen Kamer in meerderheid voorstander blijkt van bijvoorbeeld een trainingsmissie, zijn er volgens Van Middelkoop nog wel mogelijkheden. "De Kamer bepaalt de grens van wat wij mogen doen." Woensdag is er een Kamerdebat over Afghanistan.

Op verzoek van de Tweede Kamer heeft het kabinet een overzicht gemaakt van de behoefte van de internationale troepenmacht in Afghanistan aan politietrainers. Daaruit blijkt dat er nog 550 trainers nodig zijn, plus nog eens 170 teams van vijftien personen die politieagenten kunnen begeleiden.

Van Middelkoop benadrukte dat hij geen beroep doet op de Tweede Kamer om met een voorstel te komen, maar zei er tegelijkertijd van uit te gaan dat de Kamer niet voor niets om het overzicht van de behoefte aan trainers heeft gevraagd.

Begin dit jaar viel het kabinet over de missie in Afghanistan. De PvdA trok zich uit de coalitie terug, omdat de partij bij het standpunt bleef dat een langer verblijf in de provincie Uruzgan geen optie was. De missie in Uruzgan loopt eind dit jaar af.