Recordschikking in vastgoedfraudezaak

De Haagse vastgoedbelegger Harry Hilders en zijn bedrijf Ceylonstaete hebben met het Openbaar Ministerie en Philips Pensioenfonds voor een recordbedrag van bijna veertig miljoen euro een schikking getroffen. Dat meldt Het Financieele Dagblad vrijdag. Woordvoerders van Hilders zouden de schikking hebben bevestigd tegenover de krant.

De schikking is getroffen in Nederlands grootste fraudeonderzoek ooit naar fraude met vastgoed van Bouwfonds en Philips Pensioenfonds, de zogeheten Klimop-zaak. Ceylonstaete zou bijna 5,5 miljoen euro smeergeld hebben betaald aan een vennootschap van directeur Will F. van Philips Pensioenfonds, waarvoor Hilders in ruil een pakket vastgoed van Philips kreeg.

Hilders zou volgens Philips in totaal voor 195 miljoen euro vastgoed van Philips tegen onzakelijk gunstige voorwaarden hebben gekocht. Hilders heeft tot nu toe altijd ontkend schuldig te zijn aan omkoping. Hilders zou de schikking hebben getroffen omdat het onderzoek en de publiciteit eromheen zijn bedrijfsvoering ernstig hebben belemmerd. Van de veertig miljoen euro gaat ruim veertien miljoen naar het OM, de rest gaat naar het pensioenfonds.

In de zaak bekenden eerder verschillende verdachten. Op dit moment zouden volgens bronnen van de krant nog meer schikkingsonderhandelingen lopen. Komende week vindt een regiezitting plaats tegen zo'n twintig verdachten.

Submitter:  Bron: Novum