OM hield alle Belgische bisschoppen vast

Alle bisschoppen in België zijn donderdag op last van Justitie negen uur lang vastgehouden en verhoord in het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen.

Ze waren daar vanaf 10.15 uur aanwezig voor hun maandelijkse vergadering. Een kwartier later arriveerden leden van het gerecht en politieagenten met een bevel tot huiszoeking, zo meldde de woordvoerder van de bisschoppenconferentie donderdagavond.

"Meteen werden alle documenten en gsm-toestellen in beslag genomen. Niemand mocht nog het gebouw verlaten. Pas rond 19.30 uur werd dat verbod opgeheven." Justitie was op zoek naar pedofiliedossiers die mogelijk zouden zijn achtergehouden door de bisschoppen. Donderdagavond liet het OM weten dat er geen verborgen dossiers zijn aangetroffen.

De bisschoppen gaven in een verklaring aan dat alles op een correcte manier verliep. "De bisschoppen hebben altijd gezegd dat ze vertrouwen hebben in het gerecht en zijn werk. De huiszoeking van vanmorgen hebben ze met hetzelfde vertrouwen ondergaan en dat is ook de reden waarom ze zich op dit moment van elk commentaar onthouden." Er werd donderdag ook een huiszoeking uitgevoerd bij de commissie-Adriaenssens in Leuven, die seksueel misbruik door geestelijken onderzoekt.

Justitie nam alle 475 dossiers mee. De bisschoppen zeggen dit te betreuren. "Dit druist in tegen het recht op vertrouwelijkheid waarvan de slachtoffers die zich tot de commissie hebben gericht moeten kunnen genieten", aldus de bisschoppen.

"Een dergelijke actie bemoeilijkt het noodzakelijke en uitstekende werk van de commissie aanzienlijk."