Militairen moeten ongepantserd slapen in Uruzgan

Een deel van de Nederlandse militairen in Uruzgan wordt vanwege het vertrek van Nederland uit de Afghaanse provincie enkele weken in ongepantserde onderkomens gelegerd. Dat schrijven minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) en zijn collega van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Van juli tot medio september zijn vanwege de terugtrekking en het overdragen van hun taken meer Nederlandse troepen in Uruzgan aanwezig. Voor al deze mensen is er niet genoeg plaats in gepantserde onderkomens. Daarom zitten zij waarschijnlijk enkele weken in ongepantserde accommodaties.

De Nederlandse basis wordt regelmatig bestookt met in elkaar geknutselde raketten, die lang niet altijd binnen de basis terechtkomen. Mocht het nodig zijn, dan kunnen alle militairen overigens wel voor korte tijd worden ondergebracht in gepantserde onderkomens.

Het terughalen van alle Nederlandse militairen en spullen duurt volgens de twee bewindslieden tot mei volgend jaar. Een groot deel van de Nederlandse spullen wordt trouwens overgenomen door de coalitiepartners. Daardoor hoeft Nederland niet zo heel veel terug te halen.

Momenteel wordt toegewerkt naar de overdracht aan een multinationaal team dat onder leiding staat van een Amerikaanse kolonel. Nederland blijft na 1 augustus nog enkele maanden investeren in een zorgvuldige overdracht, 'zodat de opvolgers zoveel mogelijk gebruik kunnen maken van de door Nederland opgedane kennis en ervaring'.

Ook blijft Nederland tot november onder meer actief blijven op en rondom het vliegveld van Tarin Kowt en medische ondersteuning leveren op de militaire bases van Tarin Kowt en Deh Rawood.