'Seksueel roofdier' bekent tweehonderd zaken

De 46-jarige Duitser die in maart werd opgepakt op verdenking van het verkrachten en aanranden van vrouwen in onder meer het Limburgse Steyl, heeft ruim tweehonderd zaken bekend. Dat heeft een woordvoerder van het Duitse openbaar ministerie bekendgemaakt, melden Duitse media.

De man, die getrouwd is en twee kinderen heeft, beweert te hebben gehandeld uit stress. De Duitser is slotenmaker van beroep en stelt dat hij problemen had met lezen en schrijven en daardoor in het leven van alledag veel problemen tegenkwam. De mentale toestand van de man gaat nu worden onderzocht. De Duitse justitie is inmiddels bezig met de aanklacht tegen de man.

De man werd aangehouden nadat de Duitse, Nederlandse en Belgische politie een klopjacht openden op een serieverkrachter en -aanrander die negentien jaar lang actief was in het grensgebied tussen Duitsland, Nederland en België. Hij zou onder meer hebben toegeslagen in het dorp Steyl in de gemeente Venlo, in de Duitse plaatsen Aken, Bonn, Keulen, Düsseldorf en Krefeld en in België in en rondom Eupen nabij de Duitse grens.

De dader hing om bij de vrouwen te komen vaak een zielig verhaal op. Zo belde hij aan bij beoogde slachtoffers en zei dat hij vanwege een handicap zijn armen niet kon bewegen. Hij vroeg ze hem te helpen om naar de wc te gaan. De vrouwen die hier op ingingen, viel hij aan. In sommige zaken, waaronder zeven verkrachtingszaken, is DNA gevonden en bleek sprake van dezelfde dader.

De man werd aangehouden na een inbraak in België in 2005, waarvan de Belgische politie hem verdacht. In de zaak werden overeenkomsten gevonden met de aanvallen op de vrouwen. Vier slachtoffers kregen vervolgens een foto van de man te zien en herkenden in hem hun belager.