[Groep E] Uitslag Kameroen - Nederland

Nederland heeft op het wereldkampioenschap voetbal ook zijn derde groepsduel gewonnen. In Kaapstad werd Kameroen met 1-2 verslagen.

Bij Nederland was er één wijziging in de opstelling ten opzichte van de voorgaande wedstrijden tegen Denemarken en Japan. Khalid Boulahrouz vervangt Gregory van der Wiel, die door een eerdere gele kaart op scherp staat. Nigel de Jong en Robin van Persie, die ook allebei al een gele kaart achter hun naam hebben, spelen wel.

De eerste kleine mogelijkheid was voor Kameroen, maar het schot van Chedhou dwars door het midden was geen probleem voor Stekelenburg. Even later werd Van Persie goed diep gestuurd, maar hij kon net niet bij de bal en het was bovendien buitenspel. Na 20 minuten kreeg Robin van Persie de grootste kans tot dan toe toen hij na een pass van Van Bronchorst alleen voor de keeper kwam. Het schot was echter te slap en was een makkelijke prooi voor Hamidou.

Ook na een half uur was er een goede mogelijkheid voor Nederland, maar het schot van Kuyt ging voorlangs. Iets later was het raak toen Robin van Persie scoorde na de pass van Van der Vaart. Kameroen kreeg bijna een goede mogelijkheid via Eto'o, maar Stekelenburg kwam snel uit en greep goed in. Hierdoor gingen de teams de rust in met een 0-1 voorsprong voor Nederland.

In de tweede helft kwam Nederland goed uit de startblokken. Van Persie brak door, maar schoot de bal in de handen van de keeper. een minuut later ging een goede voorzet net over Van der Vaart heen waardoor de kans voorbij ging. Na bijna een uur mocht Klaas-Jan Huntelaar laten zien wat hij kon. Hij verving de doelpuntenmaker Van Persie. Iets later was er een grote kans voor Makoun, die ontsnapte aan buitenspel. Er was een redding van Stekelenburg nodig om de gelijkmaker te voorkomen.

Iets later kwam Kameroen toch langszij via een penalty. Van der Vaart maakte bij een vrije trap hands. Eto'o benutte die buitenkans. Na 72 minuten was er de lang verwachte rentree van Arjen Robben. Hij verving Rafael van der Vaart. Robben kreeg een grote kans toen hij weggestuurd werd. De aanname was niet perfect, maar hij wist zich te herstellen en toch op doel te schieten. De bal ging op de paal, maar Huntelaar stond op de goede plek om de 1-2 in te schieten.

In de blessuretijd kreeg Nederland nog een goede kans op de 3-1, maar de voorzet van Elia op Huntelaar mislukte. Daarmee kwam de eindstand op 1-2.

Kameroen

1 - 2

Nederland

64' Eto'o(pen)    36' Van Persie
83' Huntelaar

Gele kaart: N'Koulou (Kameroen), Kuyt, Van der Vaart, Van Bronckhorst (Nederland)

Stadion:  Green Point Stadium , Kaapstad
Toeschouwers: 69000
Arbiter: Pozo (Chl)