Britten gaan door met olieboringen in diepzee

Groot-Brittannië gaat door met proefboringen naar olie voor de kust van Schotland, ondanks het olielek in de Golf van Mexico. Dat heeft de Britse minister voor energie, Chris Huhne, donderdag gezegd tijdens een conferentie over energie. Volgens Huhne is de Britse regelgeving streng genoeg 'om het risico van diepzeeboringen in de hand te houden'.

"De gebeurtenissen in de Golf van Mexico zijn verwoestend", zei Huhne. De explosie van boorplatform Deepwater Horizon en het lek dat daarna ontstond 'zorgt ervoor dat we ons zorgen maken over de proefboringen in de diepere wateren van het Verenigd Koninkrijk ten westen van de Shetlandeilanden', zo zei hij. Toch vertrouwt Huhne erop dat de regelgeving goed genoeg is om de risico's te ondervangen.

Huhne zei tijdens de conferentie tevens dat de Britse olievelden in de Noordzee nog steeds 20 miljard vaten olie kunnen produceren. Hij riep dan ook op tot verdere investeringen in onderzoek, productie en ontwikkeling.

Volgens Huhne gaat de Britse regering ook investeren in alternatieve energiebronnen, omdat ze niet afhankelijk wil zijn van afnemende voorraden en de toegenomen wereldwijde competitie. Bovendien heeft zij nieuwe kerncentrales goedgekeurd. "Het simpelweg terugkeren naar een afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zou dom zijn", aldus Huhn.

Submitter:  Bron: Novum/AP