Familie oud lijk in Friesland mogelijk vervolgd

De twee broers en twee zussen van de dode man die deze week werd gevonden nadat zijn lijk al vier jaar bij hen op zolder lag, zijn verhoord voor hun rol bij zijn dood. Het Openbaar Ministerie ziet ze als verdachten en bekijkt of ze worden vervolgd. Het lichaam werd maandag in het Friese dorp Minnertsga gevonden.

Het 50-jarige slachtoffer is onderzocht en lijkt niet door een misdrijf om het leven te zijn gekomen. Een uitgebreider en inwendig onderzoek moet dat nog bevestigen. Dat zal naar verwachting begin volgende week plaatsvinden.

De broers en zussen die ook in het huis wonen, worden verdacht van verlating van een hulpbehoevende met de dood als gevolg. De vier claimen dat ze niet wisten dat hun broer dood in zijn zolderkamer lag. Hij zou ze hebben gevraagd hem met rust te laten.

Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Leeuwarden gaat het om een strenggelovige familie. Hoewel Minnertsga een klein dorp is, waren de vijf bewoners van het huis er niet erg bekend. Een aantal van hen kwam niet of nauwelijks buiten de deur. De familie zat in een isolement.

Een buurvrouw zei in dagblad Metro dat het orthodox-christelijke geloof van de familie contact met buitenstaanders verbood. Dat gold ook voor dokters. "Wordt er iemand ziek, dan is dat de wil van God. Als Hij dat wil, dan sterf je."

De familieleden worden psychisch onderzocht. Het vooronderzoek kan volgens het OM wel weken duren.

Submitter:  Bron: Novum