YouTube wint megazaak van Viacom

Google en YouTube hebben een zeer belangrijke, juridische zege geboekt. Drie jaar geleden werd de videosite aangeklaagd door het bedrijf Viacom, wegens het hosten van illegale filmpjes. Viacom eiste een miljard dollar schadevergoeding en de verwijdering van honderdduizend video's. De zaak sleept zich al tijden voort, met beschuldigingen over en weer.

'Safe harbor'
De rechter heeft echter geoordeeld dat de aanklacht, grootschalige en intentionele schending van auteursrecht, onterecht is. YouTube kan zich beroepen op de ‘safe harbor' van internetdienstverleners, zoals beschreven in het Digital Millennium Copyright Act (DMCA). Die biedt internetproviders en andere tussenpersonen vrijwaring van vervolging, mits ze snel en adequaat reageren als een rechthebbende partij een gerechtvaardigd verzoek om 'notice en takedown' stuurt.

Overwinning
YouTube bleek in staat om bijzonder snel de betreffende honderdduizend filmpjes te verwijderen. "Dit is een belangrijke overwinning, niet alleen voor ons, maar ook voor de miljarden mensen wereldwijd die het web gebruiken om met elkaar te communiceren en ervaringen te delen", aldus Kent Walker, jurist van Google. Viacom stelt dat het vonnis fundamenteel onjuist is en zegt in hoger beroep te gaan.

Precedent
Juristen over de hele wereld reageren opgelucht op de uitspraak. Het vonnis kan als een precedent dienen voor andere zaken betreffende de voorwaarden waaronder er content gedistribueerd kan worden op het internet, en wie er verantwoordelijk is voor de piracyrichtlijnen. Andere bedrijven, zoals Disney, NBC en Warner Bros, hebben zich de afgelopen weken namelijk achter Viacom geschaard. 

Veranderende markt
James McQuivey, analist bij Forrester Research, stelt echter dat de uitspraak in feite achterhaald is: "Het echte probleem met de uitspraak is dat die handelt over de markt van drie jaar geleden. Inmiddels is YouTube vrienden geworden met de mediabedrijven, niet vanwege de rechtszaken, maar vanwege de veranderende markt."