Julio P. hield dagboeken bij

Voormalig Transavia-piloot Julio P., die terecht staat wegens deelname aan de zogeheten dodenvluchten, zou ten tijde van de militaire dictatuur in Argentinië dagboeken en reisverslagen hebben bijgehouden. Deze documenten, die in het bezit zijn van justitie, spelen een belangrijke rol in het proces tegen hem, schrijven Argentijnse media.

Een Argentijnse rechter heeft woensdag bepaald dat P., die de Nederlandse en Argentijnse nationaliteit heeft, preventief vast blijft zitten tijdens zijn proces. Ook is beslag gelegd op zijn goederen en vermogen, met een waarde van zo'n 130 miljoen euro.

P. wordt ervan verdacht mee te hebben gewerkt aan de verdwijning van meer dan zeshonderd personen tijdens het bewind van de Junta tussen 1976 en 1983 in Argentinië. Hij zou als piloot dodenvluchten hebben bestuurd, waarbij politieke gevangenen boven zee uit de toestellen werden gegooid. In totaal verdwenen zo'n vierduizend mensen tijdens de dictatuur. Het gaat onder meer om twee Franse nonnen en de schrijver en journalist Rodolfo Walsh.

P. werd later piloot bij Transavia. Volgens collega's van de luchtvaartmaatschappij pochte hij met zijn deelname aan de dodenvluchten. Hij ontkent de aanklachten en zegt dat zijn collega's zijn opmerkingen verkeerd geïnterpreteerd hebben. P. zit sinds april vast in een cel in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. De gepensioneerde piloot werd in september in Valencia in Spanje aangehouden.

'Julio P. hield dagboeken bij'
'Julio P. hield dagboeken bij'