Homojongere pleegt vaker zelfmoord

Homojongeren doen tot vijf keer vaker een zelfmoordpoging dan heterojongeren. Dat blijkt uit de rapportage 'Steeds gewoner, nooit gewoon' van het Sociaal en Cultureel Planbureau over homo-emancipatie in Nederland. Van de homojongeren heeft de helft zelfmoord overwogen. Van de meisjes deed zestien procent daadwerkelijk een poging, van de jongens is dit negen procent.

Een van de redenen dat de jongeren niet lekker in hun vel zitten, is dat de middelbare school geen veilige plek zou zijn voor lesbiennes, homo's, bi's en transgenders. Zo krijgt driekwart van hen als jongere te maken met antihomo-uitingen, onder meer op school. Behalve onder jongeren is er overigens ook onder orthodox godsdienstige Nederlanders, laagopgeleiden en Turkse en Marokkaanse Nederlanders een gebrek aan acceptatie.

Een kwart van de homo- en biseksuele mannen is zich vanwege de seksuele voorkeur het afgelopen jaar onveiliger gaan voelen en vier op de tien vrouwen werd het laatste halfjaar uitgescholden wegens hun seksuele voorkeur. Veertig procent van de Nederlanders vindt het aanstootgevend als twee mannen elkaar in het openbaar zoenen, terwijl dertien procent dat vindt als het om een heteropaar gaat.

Het aandeel van de Nederlandse bevolking dat homoseksualiteit zegt te accepteren steeg wel, van 85 naar 91 procent. Dat zou onder meer komen doordat van de 61 maatregelen voor verbetering van de acceptatie die het kabinet eerder aankondigde 95 procent volgens het SCP is uitgevoerd.

Volgens het ministerie van Onderwijs is het gebrek aan acceptatie van homojongeren reden tot zorg. Het ministerie laat het trekken van conclusies voor toekomstig beleid echter over aan het nieuwe kabinet.

Het COC roept naar aanleiding van het rapport informateur Uri Rosenthal en de fractievoorzitters op om emancipatie van lesbiennes, homo's, bi's en transgenders in het komende kabinet hoge prioriteit te geven. Het COC vindt onder meer dat voorlichting over homoseksualiteit en transgenders op elke school verplicht moet worden. Ook zou er een wetsartikel moeten komen waarmee discriminerend geweld zwaarder kan worden bestraft.