Raad wil Van der Laan als burgemeester Amsterdam

Oud-minister van Integratie Eberhard van der Laan (PvdA) is woensdagavond voorgedragen als nieuwe burgemeester van Amsterdam. De gemeenteraad stemde hierover nadat een vertrouwenscommissie de kandidaten onder de loep had genomen. Van der Laan werd verkozen boven Annemarie Jorritsma (VVD), die ook was voorgedragen.

Van der Laan was eerder advocaat en lid van de Amsterdamse gemeenteraad. Hij was van november 2008 tot februari dit jaar minister van Wonen, Wijken en Integratie. Van der Laan verving partijgenoot Ella Vogelaar. Roger van Boxtel (D66) was ook kandidaat. Vermoedelijk waren er nog meer aanmeldingen. Guusje ter Horst (PvdA) trok zich terug.

De gemeenteraad had op 21 april een profiel van de nieuwe burgemeester vastgesteld. Hierna ging de vertrouwenscommissie, waaraan alle partijen in de raad een lid leveren, aan de slag om twee kandidaten uit te kiezen. De voorkeur gaat altijd uit naar de eerste kandidaat, maar de raad kan ook voor de tweede kandidaat kiezen.

De commissaris van de Koningin en de minister van Binnenlandse Zaken moeten de benoeming nog formaliseren, waarna de burgemeester op 7 juli moet worden geïnstalleerd.