Documenten gevonden over Hitlers gevangenistijd

Adolf Hitler genoot een speciale behandeling toen hij in 1924 gevangen zat. Hij werd bezocht door honderden mensen, soms zonder dat er toezicht was. Op zijn 35e verjaardag ontving hij zelfs dertig tot veertig gasten. Dat blijkt uit een hoeveelheid documenten uit de gevangenis in München waar hij zijn straf uitzat.

Vijfhonderd documenten van de gevangenis Landsberg werden onlangs gevonden door een man uit Neurenberg. De vader van de man had het papierwerk in de jaren zeventig aangeschaft op een vlooienmarkt, zei Werner Behringer van het veilinghuis die de documenten volgende maand verkoopt. De startprijs ligt op 25.000euro.

De documenten bevonden zich tussen een stapel boeken over de Eerste Wereldoorlog en bevatten postzegels en stempels die in de gevangenis werden gebruikt. "De documenten lijken authentiek, maar om ze echt te onderzoeken moeten we de originelen in handen hebben", aldus Robert Bierschneider, archivaris van het archief van de deelstaat Beieren.

Hoewel slechts één document door Hitler zelf is ondertekend en veel informatie over zijn gevangenistijd bekend is uit ander bronnenmateriaal, biedt de vondst een bijzonder inzicht in zijn vroege dagen als nazi-leider.

Hitler belandde in de gevangenis na een mislukte nazi-coup in 1923. De nazi's kwamen pas tien jaar later, in 1933, aan de macht na parlementaire verkiezingen. Hitler werd na de couppoging tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld, maar zat uiteindelijk negen maanden vast.

De documenten bestaan vooral uit honderden kaarten waarop bezoekers staan vermeld. Door zijn rechtse politiek en Duitse nationalisme kreeg hij vrienden in hogere kringen, onder wie de Duitse held uit de Eerste Wereldoorlog, generaal Erich Ludendorff. Ludendorff bezocht Hitler diverse keren tijdens zijn gevangenschap. Het was de Pruisische generaal toegestaan Hitler zonder toezicht te spreken.

Gevangenisdirecteur Otto Leybold schreef in een memo over gedetineerden dat Hitler altijd 'tegen iedereen gevoelig, bescheiden en beleefd was -met name tegen de bewakers van de gevangenis'.

Het grootste deel van zijn tijd in de gevangenis besteedde Hitler aan het schrijven van zijn beruchte manifest 'Mein Kampf', waarin hij zijn ideologie en ambities neerschreef.