Obama aanvaardt ontslag generaal McChrystal

De Amerikaanse bevelhebber in Afghanistan, generaal Stanley McChrystal, heeft zijn ontslag ingediend. Aanleiding vormt een interview met het tijdschrift Rolling Stone, waarin hij kritiek uitte op verschillende politieke leidinggevenden. De Amerikaanse president Barack Obama heeft het ontslag aanvaard. McChrystal wordt vervangen door generaal David Petraeus, de huidige bevelhebber van de oorlogen in Afghanistan en Irak. Obama legt om 20.30 uur Nederlandse tijd een verklaring af.

Dinsdag bood McChrystal zijn excuses aan voor zijn 'slechte beoordelingsvermogen'. Hij zei ook 'nog steeds toegewijd te zijn aan het veiligstellen van een succesvolle uitkomst'. De Amerikaanse minister van defensie Robert Gates liet de generaal naar Washington komen om de kwestie onder vier ogen te bespreken.

McChrystal werd vervolgens in het Witte Huis verwacht om aan president Obama en medewerkers van het Pentagon tekst en uitleg te geven over 'wat hem in hemelsnaam heeft bezield', aldus persvoorlichter Robert Gibbs. Obama was woedend toen hij het verhaal maandag onder ogen kreeg. Volgens Gibbs was Obama wel blij met de excuses van McChrystal en was de president van oordeel dat de generaal een kans verdiende uitleg te geven. Gibbs liet er dinsdag al weinig twijfel over bestaan dat een ontslag in het verschiet lag. "Onze missie in Afghanistan is groter dan één persoon", zei hij herhaaldelijk tegen verslaggevers.

Er waren echter ook medestanders van McChrystal. De Afghaanse president Hamid Karzai zei dinsdag in een verklaring dat de generaal 'de beste bevelhebber' in de oorlog was. Karzai hoopte dan ook dat Obama niet zou besluiten McChrystal te vervangen. McChrystal kreeg ook steun van Anders Fogh Rasmussen, de secretaris-generaal van de NAVO. Fogh Rasmussen zei bezorgd te zijn over een mogelijke verandering in de commandostructuur in een tijd dat er meer slachtoffers vallen en de politieke steun voor de missie in Afghanistan afneemt. "Het artikel in Rolling Stone is nogal ongelukkig, maar het is maar een artikel", zei de NAVO in een verklaring. "We bevinden ons middenin een conflict en de secretaris-generaal heeft het volste vertrouwen in generaal McChrystal als bevelhebber van de NAVO-troepen en zijn strategie."

McChrystal zei in het interview onder meer dat hij zich verraden voelde door de man die hem in Afghanistan diplomatiek terzijde moet staan, ambassadeur Karl Eikenberry. In het artikel wordt hij geportretteerd als een eenling die weinig op heeft met belangrijke figuren uit de regering-Obama en die moeite heeft om zelfs zijn eigen soldaten ervan te overtuigen dat zijn strategie kan leiden tot de overwinning.