Medisch specialisten gaan actievoeren

Medisch specialisten voeren vanaf volgende week donderdag actie tegen voorgenomen maatregelen van minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA). Dat meldt de Orde van Medisch Specialisten woensdag.

De medici zijn fel tegen het plan van Klink het budget voor specialistische zorg onder verantwoordelijkheid van de raden van bestuur van ziekenhuizen te brengen. "Dat betekent in feite dat 7500 medisch specialisten hun vrije beroep verliezen", stelt de beroepsvereniging.

Ook wil Klink de specialisten korten op hun salaris, waar de beroepsgroep het ook niet mee eens is. De specialisten hebben er wel begrip voor dat de kosten in de zorg moeten worden beheerst, maar vinden de voorgestelde maatregelen ondoordacht. Er zouden wachtlijsten ontstaan. Ze zeggen ook er genoeg van te hebben als 'graaiers en grootverdieners' te worden afgeschilderd.

De acties van de specialisten beginnen volgende week donderdag met een demonstratieve algemene ledenvergadering. Welke acties daarna volgen, is nog onbekend.

De orde verloor in januari al een kort geding over de kwestie. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelde dat het algemeen belang boven het belang van de specialisten gaat. Die verdienen voldoende, stelde de rechter. Zorgverzekeraars Nederland reageerde verheugd op de uitspraak. Volgens voorzitter Hans Wiegel valt de premie per Nederlander veertig euro hoger uit als de tariefskorting niet doorgaat.