'Geen coup Baâdoud tegen Marcouch'

Achmed Baâdoud heeft geen coup gepleegd bij de lijsttrekkersverkiezing van de PvdA-afdeling Amsterdam Nieuw-West. Dat blijkt althans uit onderzoek door een PvdA-commissie naar de gang van zaken rondom de verkiezing. In het rapport wordt echter wel flinke kritiek geleverd op de gang van zaken rond de verkiezing.

Baâdoud won de verkiezing in december vorig jaar nipt van Ahmed Marcouch, die was voorgedragen als lijsttrekker en mensen uit de top van de landelijke partij achter zich had staan. Het onderzoek werd opgestart na berichten over onregelmatigheden.

Zaterdag meldde de Volkskrant nog op basis van ingewijden in de Marokkaanse gemeenschap in Nieuw-West dat het kamp van Baâdoud de val van Ahmed Marcouch als leider van de afdeling zorgvuldig had voorbereid. Voorafgaand aan de verkiezing werden nieuwe leden geronseld om Baâdoud te steunen, zo schreef de krant. Ook zouden leden zijn geïntimideerd.

Het partijbestuur van Nieuw-West had gevraagd om een onafhankelijk onderzoek en zette oud-wethouder Walter Etty en raadslid Anne Graumans aan het werk. In het rapport staat onder meer dat uit vergaderingen anoniem en tendentieus werd gelekt, waarbij onduidelijk is gebleven wie hiervoor verantwoordelijk was. Ook zijn er onjuiste beslissingen genomen, is foutieve informatie verspreid en werd onnodig en te vroeg ingegrepen door bijvoorbeeld partijvoorzitter Liliane Ploumen in het conflict rondom de beoogde lijsttrekker.

Desondanks kan het uiteindelijke politieke en procedurele resultaat van de kandidaatstelling de toets van de kritiek wel doorstaan, aldus de onderzoekers. Zo hebben zich volgens hen geen onregelmatigheden rond nieuwe leden voorgedaan.

Het afdelingsbestuur is blij dat het onderzoek de berichten over onregelmatigheden 'naar de prullenbak verwijst'. Het rapport wordt volgende week woensdag voorgelegd aan de afdelingsvergadering.