Advocaat: Balkenende had eigen 'geheime dienst'

Premier Jan Peter Balkenende had een 'geheime dienst' die hem van verkeerde informatie over Irak voorzag. Die werd gevormd door ambtenaren van het ministerie van Algemene Zaken, zegt advocaat Inez Weski in Vrij Nederland.

Zij wil Balkenende laten getuigen in de zaak tegen haar cliënt Heleen S., die als AIVD-medewerker met haar man staatsgeheimen zou hebben gelekt naar De Telegraaf.

Weski komt tot haar conclusie omdat De Telegraaf schreef dat in de aanloop naar de inval in Irak de buitenlandse informatie over het land betrouwbaar werd geacht. De AIVD stond juist niet kritiekloos tegenover de informatie van de zusterdiensten, bleek uit onderzoek van de commissie-Davids.

Daarom moet er een andere dienst zijn geweest die de informatie wel kritiekloos overnam en zo de premier op het verkeerde been zette, concludeert Weski. Bij die dienst zouden de verslaggevers van De Telegraaf dan ook hun informatie moeten hebben gehaald. Weski zegt daar meerdere aanwijzingen voor te hebben.

De AIVD zou door de verhalen in De Telegraaf onterecht de schuld hebben gekregen van het veronderstelde falen van Balkenendes ambtenaren. Daar is volgens haar nooit onderzoek naar gedaan. Daarom wil ze Balkenende hierover ondervragen. De zaak begint maandag bij de rechtbank in Haarlem.

Nederland gaf politieke steun aan de invasie in Irak in 2003, mede op basis van informatie van inlichtingendiensten.