Afspraken walvisjacht onzeker

Het vooruitzicht dat er een compromis gesloten wordt tussen de walvisjagende landen en hun tegenstanders lijkt langzaamaan te vervagen.

Na twee dagen van overleg tussen beide partijen, gehouden bij de International Whaling Commission (IWC), is er nog weinig vooruitgang geboekt in het bereiken van zo'n compromis.  Afgevaardigden wisten te vertellen dat er zelfs suggesties gedaan waren om de zogenaamde 'vredesgesprekken' een derde jaar in te laten gaan. Het controversiële compromisvoorstel zou onder andere de walvisjacht van Japan flink beperken en zou bestaande walvisjachtinitiatieven onder internationaal toezicht plaatsen. Deze compromis wordt door veel mensen gezien als een legalisering van de walvisjacht uitgevoerd door IJsland, Japan en Noorwegen.

Hoewel commerciële walvisvangst al sinds 1986 verboden is, hebben IJsland en Noorwegen hier beide officiële bezwaren tegen ingediend en gaan ondertussen door met de walvisvangst. Ook Japan is sinds het verbod niet gestopt, omdat ze het onder het kopje 'wetenschappelijk onderzoek' plaatsen.

Het vredesproces begon officieel 2 jaar geleden op een IWC bijeenkomst in Santiago. In het begin was het de bedoeling dat deze onderhandelingen één jaar zouden duren, maar men was niet verbaasd over verlenging. Het tijdsbestek bleek aardig krap en daarom is er besloten de onderhandelingen nog een jaar langer te laten duren en is er afgesproken tussen alle partijen dat er binnen deze gesprekken gezocht zou worden naar een oplossing, een compromis waarmee beide partijen kunnen leven.

In het afgelopen jaar leek het er even op dat de twee fronten een paar stappen dichter bij elkaar wisten te komen tijdens deze overleggen. Afgevaardigden bevestigen dit echter niet; zij zeggen dat sinds de gesprekken begonnen zijn, de contrasten duidelijker zijn geworden en de standpunten nog feller worden verdedigd. Ook zeggen de afgevaardigden niet zeker te zijn van het feit dat een tweede versie van de compromis, die komende donderdagavond gepresenteerd zou moeten worden, ook daadwerkelijk gepresenteerd zal worden.

Japan is het niet eens met het stoppen van de walvisjacht in de Arctische gebieden en het flink inkrimpen van het vangen van vinvissen van 935 naar 400 en uiteindelijk zelfs naar 200 in vijf jaar tijd. Deze compromis wordt echter door tegenstanders van de walvisvangst weer als te hoog gezien, zij hebben liever dat de walvisvangst teruggedrongen wordt naar nul.

IJsland op haar beurt, is weer tegen het geopperde plan voor een verbod op het handelen in walvisvlees, aangezien ze vrezen daarmee een groot deel van hun exportmarkt te verliezen. Noorwegen zegt duurzaam op walvissen te jagen, en zien ook niet in waarom zij helemaal zouden moeten stoppen of zelfs flink in zouden moeten krimpen.