Roodhemden herdenken doodgeschoten leider

Duizenden Thaise anti-regeringsdemonstranten, de zogenaamde roodhemden, hebben dinsdag in de Thaise hoofdstad Bangkok de laatste eer betoond aan generaal Khattiya Sawasdiphol, een van de demonstrantenleiders die op het hoogtepunt van de onlusten in Bangkok door een sluipschutter werd gedood. De rouwenden kwamen bijeen in een boeddistische tempel voor zijn crematie.

Het was de grootste bijeenkomst van roodhemden sinds de onderdrukking van hun protest door het Thaise leger. Politiecommissaris Vicahi Sangparpai zei dat ongeveer achthonderd politieagenten, onder wie bommenteams, oproerpolitie en agenten in burger, in het gebied rond de tempel werden ingezet. Vicepremier Suthep Thaugsuban zei tegen de Thaise tv-zender Thai PBS niet bezorgd te zijn over de grote groep roodhemden. "Ik heb groot vertrouwen in de politie", aldus Suthep.

De roodhemden protesteerden tien weken lang tegen de regering van premier Abhisit Vejjajiva. Bij de protesten kwamen ongeveer negentig mensen om het leven en raakten er 1400 gewond. Khattiya, beter bekend als Seh Daeng, werd door de regering beschouwd als de leider van een militante vleugel van de roodhemden. Zijn dood wekte de woede van de demonstranten en leidde tot rellen en geweld. Zes dagen na zijn dood volgde de laatste confrontatie met het Thaise leger.