AD checkt zijn bronnen niet

Het Algemeen Dagblad deed in januari van dit jaar een oproep aan zijn lezers in het buitenland om, in het kader van het WK voetbal, als correspondent in het betreffende land op te treden. Met die lezersbijdragen wilde het AD een unieke kijk op de beleving van het voetbal in dat land verkrijgen, compleet met leuke nieuwtjes en feitjes. Dat men daarbij niet echt let op de feiten, blijkt uit het verhaal van Luuk Koelman.

Koelman, columnist en schrijver, besloot om in de pen te klimmen en zich aan te melden als correspondent in Japan. Hij meldde zich aan met het fictieve personage John Janssens, woonachtig in Japan en getrouwd met een Japanse. Natuurlijk werd hij aangenomen. Zijn insteek was ‘gewoon lekker schrijven wat je wilt, want wie doet je wat?’.

Daarop stuurde hij een aantal verzonnen stukken in, onder andere over de Japanse coach Takeshi Okada. Deze stukken werden door de redactie van het AD lovend ontvangen en letterlijk overgenomen. Dat er niets van waar was bleek alleen uit de reactie van een enkele lezer op de site van het AD, die blijkbaar wel de moeite nam om het een en ander te verifiëren.

In een reactie weet de zegsman van het AD te melden dat er na een artikel al twijfel ontstond over de bijdrage van Janssens, maar dat men er toch mee door is gegaan. Deze vorm van burgerjournalistiek is een traditie bij het Algemeen Dagblad.

Het complete verhaal lees je op de website van Luuk Koelman.