SP wil uitleg over bezuinigingen zorg

Demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ab Klink moet zo snel mogelijk terugkomen naar Nederland om een toelichting te geven op zijn bezuinigingsplannen voor de zorg. Dat wil de SP. De CDA-minister is momenteel voor een achtdaags bezoek in Zuid-Afrika vanwege het WK voetbal.

"Wat mij betreft stapt hij op het eerste vliegtuig terug", zegt Tweede Kamerlid Renske Leijten in een reactie op de plannen van Klink. Maandag ontvouwde de minister plannen om onder meer de anticonceptiepil uit het basispakket te halen voor vrouwen boven de 21 jaar.

Ook hulpmiddelen zoals rollators, krukken en looprekken verdwijnen wat Klink betreft vanaf volgend jaar uit het basispakket. Verder worden onder meer voor fysiotherapie nog slechts negen behandelingen vergoed in plaats van twaalf. Voor logopedie, ergotherapie en dieetadvisering wordt straks tien euro eigen risico in rekening gebracht.

SP'er Leijten noemt het 'kortzichtig' om zorg duurder te maken. Daardoor zullen mensen volgens haar afzien van zorg en daardoor meer in de problemen raken, waardoor de kosten uiteindelijk hoger uitvallen. Zo moet iemand die geen rollator krijgt op den duur mogelijk een nieuwe heup na een val.

Klink wil ook het mes zetten in tandartszorg. Jongeren tussen de 18 en 22 jaar krijgen geen tandartskosten meer vergoed. Branchevereniging NMT is het daar fel mee oneens.

"Als deze maatregel doorgaat zullen meer mensen op latere leeftijd vaker gebitsproblemen krijgen en een grotere kans hebben op andere gezondheidsklachten zoals hartfalen." NMT waarschuwt ook voor hogere kosten op de lange termijn.