Opsporing uitkeringsfraude in strijd met wet

De Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst (SIOD) handelt in strijd met de wet. Bij het opsporen van uitkeringsfraude via bestandskoppelingen en het opstellen van risicoprofielen worden drie artikelen van de Wet bescherming persoonsgegevens overtreden. Dat meldt het College bescherming persoonsgegevens (CBP) dinsdag na onderzoek.

Een risicoprofiel geeft bijvoorbeeld een verhoogde kans aan op fraude, op basis van een aantal indicatoren. Voor zo'n profiel zijn persoonsgegevens nodig die bijvoorbeeld bij de Belastingdienst zijn te krijgen. Die vraagt de SIOD op, waarna via bestandskoppeling een groep personen met een verhoogd risico naar voren komt. De gegevens van deze personen worden aan gemeenten gegeven, die nadere controles uitvoeren.

De SIOD informeert de betrokken personen niet over de verwerking van hun persoonsgegevens, terwijl dat wel verplicht is. Ook worden persoonsgegevens langer bewaard dan noodzakelijk is, stelt het CBP.

Bestandskoppeling ter bestrijding van uitkeringsfraude is alleen toegestaan als het volgens de eisen uit de Wet bescherming persoonsgegevens gebeurt. Bestandskoppeling brengt risico's voor de betrokkenen met zich mee, zoals identiteitsfraude, aldus de privacywaakhond.