Dertien jaar cel voor moord in drugsvete Alkmaar

Voor het doodschieten van een 23-jarige man in Alkmaar heeft de 29-jarige hoofdverdachte Dinsdag dertien jaar cel gekregen. Een 28-jarige vriend die hem had geholpen kreeg acht jaar cel. Justitie had tegen beiden een straf van achttien jaar cel geëist. Justitie kondigt aan in hoger beroep te gaan.

De aanleiding voor de moord was een slepend conflict tussen de hoofdverdachte en het slachtoffer. De Alkmaarder zou drugs die hij voor de hoofdverdachte en een 30-jarige man uit Delft vanuit Suriname had gesmokkeld achterover hebben gedrukt.

De hoofdverdachte heeft bekend dat hij vorig jaar juli de trekker heeft overgehaald. Zijn vriend heeft volgens de rechtbank een cruciale rol gespeeld door het vuurwapen en een vluchtauto te regelen. Ook zou hij via de telefoon in de uren voor de moord belangrijke informatie hebben geleverd.

Op de avond van 9 juli zou de hoofdverdachte ongeveer twee uur bij een flat aan de Geulstraat in de kaasstad hebben staan wachten tot het slachtoffer alleen was. Hij stelde eerder dat hij met de 23-jarige wilde praten, maar dat hij zich zo bedreigd voelde dat hij meerdere keren schoot.

De 30-jarige man uit Delft en een 28-jarige Rotterdammer kregen straffen van zestien en zeventien maanden voor de geplande zware mishandeling van het slachtoffer, twee dagen voor de moord. Justitie had tegen de Delftenaar vier jaar cel geëist. Het plan van de hoofdverdachte, zijn vriend en de Delftenaar was volgens justitie om de Rotterdammer in te huren om het slachtoffer in zijn armen en benen te schieten.

De Rotterdammer werd betaald, maar ging er met het geld, een auto en het vuurwapen vandoor. Volgens justitie besloot hij op eigen initiatief niet door te zetten. Maar de rechtbank gaat daar niet in mee en gaf hem ook een celstraf.

Tegen de hoofdverdachte was ook nog drie jaar cel geëist voor een ontvoering en mishandeling in november 2008 en een poging tot doodslag op 6 juli vorig jaar. De rechtbank legde hem hiervoor echter een jaar gevangenisstraf op.