VS betalen voor anarchie in Afghanistan

Het Amerikaanse leger betaalt tientallen miljoenen dollars aan Afghaanse beveiligingsbedrijven voor het beschermen van konvooien met voorraden in het Centraal-Aziatische land. De beveiligingsbedrijven sluizen een groot deel van dat geld door naar de Taliban, Afghaanse krijgsheren en corrupte Afghaanse regeringsfunctionarissen. Dat heeft de Amerikaanse krant The Washington Post dinsdag gemeld op basis van een rapport van het Amerikaanse Congres.

Het geld dat naar de Afghaanse krijgsheren gaat, is niet meer dan protectiegeld in de stijl van de mafia. Sommige NAVO-konvooien zijn dan ook aangevallen nadat ze hadden geweigerd te betalen. Het 79 pagina's tellende rapport schildert een plaatje van een anarchie in het huidige Afghanistan, waar de grote wegen gecontroleerd worden door gewapende bendes - betaald door de Amerikaanse belastingbetaler.

"De krijgsheren bloeien in het vacuüm van de regering, en hun belangen zijn in strijd met de poging van de VS om een sterke Afghaanse regering te bouwen," zo stelt het rapport. De kern van het probleem ligt in het feit dat het Amerikaanse leger bedrijven betaalt om hun voorraden te vervoeren. Die bedrijven betalen vervolgens de krijgsheren voor bescherming, terwijl instructies van het Congress duidelijk stellen dat het leger dit soort contracten goed in de gaten moet houden.

"Lang nadat de VS Afghanistan verlaten, en de de beveiliging van konvooien niet meer nodig is, zullen deze krijgsheren een belangrijke rol blijven spelen als autonome centra van politieke, economische en militaire macht," stelt het rapport. Verder wordt er door de makers van het rapport aanbevolen dat het leger de contracten voor vervoer en beveiliging apart aan gaat bieden.