Israël laat geen beton en ijzer toe tot Gaza

De Israëlische blokkade van de Gazastrook blijft van kracht wat betreft cement en staal. Dat heeft Ehud Barak, minister van Defensie in de regering van Israël, gisteren (lokale tijd) gezegd na een overleg met VN-topman Ban Ki-moon op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York.

Het Israëlische kabinet stemde zondag in met een versoepeling van de blokkade. Israël zou "zo snel mogelijk" een lijst naar buiten brengen van verboden goederen. Tot nog toe was er slechts een lijst van zaken die wel werden doorgelaten door de Israëlische douane. Door het besluit van zondag zouden veel meer goederen van en naar de Gazastrook kunnen worden getransporteerd.

Beton en staal worden volgens Barak echter niet doorgelaten, aangezien de Hamasbeweging, de aartsvijand van Israël die aan de macht is in de kustenclave, daarmee militaire bases zouden kunnen bouwen. Hamas stelt het beton en het staal juist nodig te hebben om de infrastructuur te herstellen, die werd verwoest door het Israëlische leger tijdens de Gazaoorlog.