Verdachte mislukte aanslag NY bekent schuld

De hoofdverdachte van de mislukte aanslag met een autobom op Times Square in New York heeft maandag voor een rechter schuld bekend. Dat meldden Amerikaanse media.

De 30-jarige Amerikaan van Pakistaanse afkomst, Faisal Shahzad, was aangeklaagd op tien punten waaronder een poging tot het gebruik van een massavernietigingswapen. Hij bekende schuld op alle punten en riskeert levenslang.

Shahzad had op 1 mei een Nissan Pathfinder vol met explosieven op Times Square geparkeerd, maar die gingen niet af. Hij werd enkele dagen na de mislukte aanslagpoging aangehouden op het vliegveld JFK in New York. Hij wilde naar Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten.

Al sinds zijn arrestatie op 3 mei verleent Shahzad alle medewerking aan justitie. Hij sprak meer dan twee weken met justitie zonder een advocaat. In verband met de zaak zijn verscheidene mensen in Pakistan en de VS opgepakt.

Shahzad zei eerder alleen te hebben gehandeld en ontkende banden te hebben met radicale groeperingen als de Taliban. De Pakistaanse Taliban heeft de verantwoordelijkheid voor de mislukte aanslag op Times Square geclaimd.

Shahzad woonde in de Amerikaanse staat Connecticut. Hij keerde in het voorjaar terug naar de VS na een aantal maanden te hebben doorgebracht in Pakistan waar zijn vrouw en twee kinderen wonen. Volgens de aanklagers heeft hij daar in een bolwerk van de Taliban en al-Qaeda les gehad om bommen te maken.