Onderzoek vuurwerkramp eind augustus klaar

Het onderzoek naar de getuigenverklaringen over de vuurwerkramp in Enschede is naar verwachting eind augustus afgerond. Het Openbaar Ministerie in Almelo laat maandag weten dat 45 mensen zich gemeld hebben met informatie over de ramp in 2000, die 23 mensen het leven kostte.

De vuurwerkramp roept ook nu nog veel emoties op, ook tijdens de getuigenverhoren, meldt justitie. Het horen van de getuigen blijkt erg tijdrovend te zijn, omdat zeer gedetailleerd te werk wordt gegaan. De verklaringen worden vergeleken met informatie uit het oude dossier. Ook wordt gekeken in hoeverre getuigen beïnvloed zijn door berichten in de media of mensen uit hun omgeving.

Medio vorige maand werd bekend dat een nieuw rechercheteam de vuurwerkramp nog eens onder de loep gaat nemen. Het gaat vooralsnog om een 'verkennend feitenonderzoek'. Mogelijk leidt dat tot een officiële heropening van het onderzoek.

Aanleiding is een nieuwe verklaring van een schoonzus van oud-directeur van het voormalige SE Fireworks Willy Pater. Zij vertelde dat Pater en een klusjesman de avond voor de ramp hadden afgesproken de volgende dag op het bedrijf te werken. Als blijkt dat werd gewerkt op de dag van de ramp, zou de oorzaak een bedrijfsongeval kunnen zijn in plaats van brandstichting. Pater heeft aangifte gedaan van laster en smaad.