FIFA heeft de lootjes klaarliggen

Het is goed mogelijk dat bij het WK voetbal een loting het verschil maakt tussen kwalificatie voor de achtste finales en roemloze uitschakeling. Indien twee of meerdere landen eindigen met evenveel punten, exact hetzelfde doelsaldo en onderling ook gelijk hebben gespeeld, dan moet het lot uitkomst bieden.

In zes van de acht poules is zo'n scenario nog mogelijk. Mocht een groep eindigen in zo'n patstelling, dan gaat de FIFA direct na die duels in het Soccer City-stadion van Johannesburg lootjes trekken. Voor de duels die om 16.00 uur beginnen, worden om 19.00 uur de lootjes getrokken. Na de avondwedstrijden volgt de loting om 22.30 uur, zo maakte de FIFA vandaag bekend.

Het is twintig jaar geleden dat voor het laatst op een WK de lootjes moesten worden gebruikt. Toen eindigden Nederland en Ierland exact gelijk (als tweede en derde in de poule). Beide landen hadden zich daarmee geplaatst voor de volgende ronde, maar de klassering was bepalend voor de indeling van de achtste finales. Ierland 'won' de loterij en voetbalde tegen Roemenië. Oranje moest als nummer drie aantreden tegen het sterke Duitsland en werd vervolgens uitgeschakeld: 1-2.

Wie wint hem dit jaar?