Kranten gematigd trots op Oranje

De Nederlandse kranten tonen zich vandaag trots op de prestatie van Oranje dat als eerste land doordrong tot de achtste finales van het WK. De dagbladen plaatsen wel kanttekeningen bij het vertoonde spel en hopen dat het Nederlands elftal vooral aanvallend nog op gang gaat komen.

"Door! En dan zijn we nog niet eens in topvorm", schrijft AD Sportwereld op de voorpagina. Ook De Telegraaf is tevreden: "Klus al geklaard." De Volkskrant spreekt de hoop uit dat het mooie voetbal nog gaat komen. Spits benadrukt dat Oranje de schoondheidsprijs nog niet verdient: "Geduld is voorlopig geen schone zaak."

De prestaties van Mark van Bommel worden geprezen, maar de nadruk ligt op een geblesseerde speler. Volgens AD Sportwereld gaat de terugkeer van Arjen Robben het niveau van Oranje verhogen. Voorlopig doet hij dat alleen nog op het trainingsveld.

Over Brazilië, dat zich gisteren door winst op Ivoorkust eveneens schaarde bij de laatste zestien, zijn de kranten positiever. De Telegraaf rept van een "show" en Spits zag zelfs al wat sambavoetbal bij de ploeg van bondscoach Dunga. De Volkskrant heeft al op de voorpagina aandacht voor de problemen bij Frankrijk. De krant noemt de situatie bij de verliezend finalist van vier jaar geleden een "hellevaart".

Trouw en De Telegraaf vinden het een "chaos" bij het elftal van bondscoach Raymond Domenech. Het gelijkspel van Italië tegen Nieuw-Zeeland wordt alom gezien als een blamage. De Azzurri zijn in de achtste finales mogelijk de tegenstander van Oranje.