[Groep E] Uitslag Nederland - Japan

Nederland heeft ook zijn tweede wedstrijd op het WK winnend afgesloten. In een matige wedstrijd werd Japan met 1-0 nipt verslagen. Nederland heeft zich door de overwinning zo goed als zeker voor de tweede ronde geplaatst.

De wedstrijd begon met wat irritaties met overtredingen over en weer. Via een hoekschop van Van der Vaart was er een kans voor Oranje, maar Kuyt kon net niet bij de bal. De bal werd weggekopt door een van de Japanse verdedigers. Nederland kreeg via Kuyt een kans op een treffer maar Nakazawa blokte af. In de rebound was er een kans voor Japan, maar het schot van Nagatomo ging ruim langs het doel van Stekelenburg.

Na een matig begin van het duel, kwamen de Japanners meer in hun spel. Nederland daarentegen slaagde er niet in een bres te slaan in de verdediging van de Japanners. Bovendien werd Van Persie op zijn nek gezeten door twee Japanners waardoor het voor hem moeilijk doorkomen was. Nederland had meer balbezit maar kreeg weinig echte kansen om tot scoren te komen. De Japanners kwamen er af en toe wel uit maar tot echte dreiging kwam het nog niet. Vervolgens was er een goeie actie van Van Persie, maar de aanvaller kon Sneijder net niet bereiken.

Japan kreeg in de 33e minuut na een overtreding een vrije trap. Honda kon zijn kopbal echter onvoldoende richten om Stekelenburg te verontrusten. De eerste echte kans voor Japan kwam in de 36e minuut. Het schot van Daisuke Matsui werd echter gepakt door Stekelenburg. Naarmate de eerste helft op zijn einde liep werden de Japanners sterker en gevaarlijker. Nederland leek aanvallend even niets uit te kunnen richten. Op slag van rust was er een kansje voor Van der Vaart maar de Japanse doelman Kawashima redde eenvoudig.

Nederland begon met dezelfde elf spelers aan de tweede helft en ook Japan voerde nog geen wissels door. Nederland leek beter uit de kleedkamers te zijn gekomen en kreeg via Van Persie twee kansen. Bij de tweede kans kreeg hij de bal van Van Bommel maar zijn schot ging naast. In de 53e minuut kwam Nederland dan toch op voorsprong. Van Persie legde de bal bij Sneijder en die liet Kawashima kansloos. Japan kreeg een kans via Okubo, maar Stekelenburg redde diens schot uit de tweede lijn. Nederland probeerde wel door te drukken na de treffer van Sneijder, maar de Japanners slaagde erin de bal op de Nederlandse helft te houden.

Okubu was aan de kant van Japan in de tweede helft de gevaarlijkste man, bij de meeste van zijn schoten richting doel hoefde Stekelenburg echter niet in actie te komen. Aan de zijkant was Eljero Elia zich aan het warmlopen en hij kwam als vervanger van Van der Vaart het veld in. Japan was op jacht naar de gelijkmaker en was ook een paar keer gevaarlijk, Nederland wist er maar een paar maal echt uit te komen.
Invaller Afellay ging in de 84e minuut alleen op avontuur maar zijn schot werd geblokt door de Japanse keeper.

Affelay kreeg in de 88e minuut wederom een kans maar de bal werd van de doellijn gehaald door een Japanse verdediger. In de negentigste minuut was Japan via Okazaki dichtbij de gelijkmaker. De bal werd echter nipt overgeschoten. Net voor het eind van het duel leek Japan nog een strafschop te krijgen nadat Nagatomo ging liggen na contact met De Jong. De Argentijnse arbiter gaf echter toch een doeltrap aan Nederland. Oranje speelde het duel daarna rustig uit.