Ook Halsema wil 'paars plus'

Een kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks is 'de beste optie die er is'. Dat heeft GroenLinks-leider Femke Halsema vrijdagmiddag gezegd, kort voor haar gesprek met informateur Uri Rosenthal.

Volgens Halsema zijn alle vier partijen overtuigd van de noodzaak om ingrijpende hervormingen door te voeren. Dat geeft volgens haar een goede basis om het eens te worden over een regeerakkoord.

Of de vier partijen daadwerkelijk met elkaar om de tafel gaan, hangt af van VVD-leider Mark Rutte. "Vooral de VVD zal stappen moeten zetten", zei Halsema. Rutte gaat vrijdag als laatste langs bij Rosenthal, die vrijdag verder sprak met PvdA-leider Job Cohen, CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen en D66-leider Alexander Pechtold.

Volgens het Financieele Dagblad zal Rutte aan Rosenthal voorstellen om te gaan praten over een zogeheten brede coalitie, van VVD, CDA en PvdA. PvdA-leider Cohen heeft vrijdagochtend juist gezegd daar niets in te zien.

Ook Halsema vindt een brede coalitie een slecht idee. "Dan komen de twee vechtjassen uit het vorige kabinet, CDA en PvdA, weer bij elkaar. Dat lijkt me niet goed, zeker niet nu er ingrijpende besluiten moeten worden genomen."