Blijdschap over nertsenbesluit

Het wetsvoorstel om alle nertsenfokkerijen in 2024 te sluiten is woensdag aangenomen door de Tweede Kamer. Bont voor Dieren is blij en spreekt van een geweldige overwinning. Ook initiatiefnemer SP'er Krista van Velzen, is verheugd. Nederland telt zo'n 165 nertsenfokkers met in totaal tweehonderd fokkerijen.

De Tweede Kamer ging vorig jaar al akkoord met een plan om nertsenfokkers tot 2018 de tijd te geven hun bedrijf af te bouwen. De Eerste Kamer wilde echter een langere afbouwperiode, waarna de initiatiefnemers van het voorstel, SP en PvdA, de overgangsperiode met zes jaar verlengden. Ook PVV, D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren steunen het wetsvoorstel.

Bont voor Dieren bood eerder bijna negentigduizend handtekeningen voor een nertsenfokverbod aan de Tweede Kamer aan. Jaarlijks worden in Nederland bijna vijf miljoen nertsen vergast, volgens Bont voor Dieren voor 'overbodige modeproducten'. Nederland is na Denemarken en China de derde producent van nertsenbont ter wereld. Het overgrote deel van de Nederlandse productie is bestemd voor de export.

Van Velzen spreekt van 'een historische doorbraak'. "Ik hoop dat de brede steun in de bevolking en in de Tweede Kamer een steun in de rug van de Eerste Kamer mag zijn om deze wet snel aan te nemen."