Burgemeester wil verplichte homovoorlichting

Scholen moeten worden verplicht om homovoorlichting te geven. Dat zegt burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) van Utrecht woensdag in EénVandaag in reactie op het wegpesten van een homostel uit de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Maandag sprak de gemeenteraad daar zijn verontwaardiging en afschuw al over uit.

Volgens Wolfsen moeten scholen kinderen al vroeg duidelijk maken dat discriminatie van homo's niet door de beugel kan. Die voorlichting moet wat hem betreft niet vrijblijvend zijn. "Wij hebben daar als gemeente helaas geen invloed op. Daarom kijken we naar Den Haag. Het zou fantastisch zijn als je scholen kan dwingen."

Het homoseksuele stel uit Leidsche Rijn zegt in de uitzending acht keer aangifte te hebben gedaan van de pesterijen, die al anderhalf jaar duren. De politie zou volgens hen niet genoeg doen, maar die zegt met lege handen te staan. Er is geen hard bewijs tegen de verdachten, die wel al eens zijn ondervraagd.

Wolfsen en de politie vragen getuigen zich te melden. "Help ons, we hebben echt hulp nodig om dit te stoppen", zegt de burgemeester.