Verdachten zaak Dost vrijgelaten

De pleegmoeder en pleegbroer van de in 1992 verdwenen Willeke Dost zijn vrijgelaten. Ze staan nog wel als verdachte te boek in verband met de verdwijning van het toen 15-jarige meisje. De twee werden vorige week maandag opgepakt, maar sindsdien is er geen aanvullend bewijs tegen ze gevonden, meldt het Openbaar Ministerie in Assen woensdag.

De 66-jarige vrouw en de 38-jarige man kwamen in beeld nadat de verdwijningszaak opnieuw werd bekeken en ze tegenstrijdige verklaringen bleken te hebben afgelegd. Tijdens nieuwe verhoren is daarover geen opheldering gekomen.

De woning van de vrouw in het Drentse Koekange is in vijf dagen minutieus onderzocht. Er werd gezocht naar sporen en in het bijzonder naar mogelijke menselijke resten, maar er werd niets gevonden. Daarmee is volgens het OM het scenario ontkracht dat het meisje daar zou zijn begraven.

Naarmate verdachten langer vastzitten worden de eisen voor het bewijs tegen ze verzwaard. Nu ze al anderhalve week vastzitten zijn enkel de tegenstrijdige verklaringen niet genoeg om ze langer vast te zetten, licht het OM toe.

Willeke verdween ruim achttien jaar geleden in de nacht van dinsdag 14 op woensdag 15 januari. Ze ging naar bed in het huis van haar pleegfamilie en was de volgende ochtend weg. Er werden geen sporen gevonden van inbraak en ook geen aanwijzingen voor een misdrijf. De politie ging lang uit van een vermissing, maar denkt inmiddels wel aan een misdrijf.