Twee maanden cel voor geweld tegen agent

Een 29-jarige man moet twee maanden de cel in voor mishandeling, belediging en bedreiging van een agent en verzet tegen zijn aanhouding in Alphen aan den Rijn. Dat heeft de politierechter in Den Haag woensdag bepaald. Justitie had vier maanden onvoorwaardelijke celstraf geëist. De man bleek met hiv te zijn besmet.

De politie kreeg vorige week zondagochtend een melding van geluidsoverlast. Een man zou in Alphen aan den Rijn aan het racen zijn op een parkeerplaats. Ook schreeuwde hij agressief op straat en schold hij tegen een vrouw.

Agenten konden geen normaal gesprek voeren met de man, die onder invloed van alcohol was. Toen de man zonder vaste woon- of verblijfplaats ook de agenten uitschold, wilden ze hem aanhouden. Terwijl twee agenten de man probeerden te boeien, gaf hij een van hen een vuistslag in het gezicht. Zes politieagenten konden hem wel in bedwang houden, maar de man vocht tot in de politiecel terwijl hij de agenten beledigde en bedreigde.

De aanhouding had een grote impact op alle betrokken agenten, meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag. De agent die een vuistslag kreeg, raakte evenals de verdachte gewond bij de aanhouding, waardoor hij met het hiv-virus had kunnen worden besmet. Hij heeft zeker zes maanden in onzekerheid geleefd over een mogelijke besmetting.

In de strafeis hield het OM er rekening mee dat de verdachte geweld heeft gepleegd tegen mensen met een publieke taak. Daarnaast was hij vorig jaar al veroordeeld voor een soortgelijk incident. Toen kreeg hij een werkstraf.