Wellink: haast met kabinetsformatie

Haast is geboden bij de vorming van een nieuw kabinet, omdat er dringend maatregelen moeten worden genomen voor de economie. Dat heeft president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) woensdag gezegd.

Wellink sprak woensdag met informateur Uri Rosenthal. Hij heeft Rosenthal duidelijk gemaakt dat er 'stevige maatregelen' nodig zijn, en dat daar niet lang mee moet worden gewacht. "Ik heb gezegd: als ik op uw plaats zou zitten, zou ik haast maken", zei Wellink na afloop.

Wellink wilde geen antwoord geven op de vraag welke coalitie het beste in staat zou zijn om snel te besluiten over grote bezuinigingen. Ook tijdens het gesprek met Rosenthal is dat niet aan de orde geweest. "Het was geen politiek gesprek", zei Wellink.

Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA), die woensdag ook bij Rosenthal op bezoek ging, stelde eveneens dat het nieuwe kabinet 'doortastende en geloofwaardige' maatregelen moet nemen.

Rosenthal ontving woensdag verder directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau. Later op de dag spreekt hij CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen.

Rosenthal bekijkt of er een kabinet te vormen is van VVD, PVV en CDA. CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen weigert tot nu toe rechtstreeks met VVD-leider Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders te praten. Hij vindt dat die twee het eerst onderling eens moeten zien te worden.