Top vijftig notoire onruststokers Bijlmer opgesteld

De namen van de grootste onruststokers in Amsterdam Zuidoost zijn genoteerd in een top vijftig. Die is samengesteld door onder meer justitie, politie, gemeente en de Belastingdienst. De diensten gaan nauw samenwerken om deze mannen harder aan te pakken.

De onruststokers, allemaal jonge mannen, krijgen volgens de gemeente deze week een brief waarin staat dat ze nauwlettend in de gaten worden gehouden. Bijna een derde zit in de cel. Ze hebben vaak meerdere overvallen met geweld of inbraken op hun geweten.

De samenwerking kan erin resulteren dat iemand die bijvoorbeeld wordt betrapt op illegaal wonen zijn uitkering kwijtraakt. "Het moet voor hen duidelijk zijn dat de overheid het niet langer pikt dat de Bijlmer wordt verpest", zegt een woordvoerder van de gemeente.

Een deel van de groep zou niet onder de indruk zijn van gezag. "Een agent die hen aanspreekt kan een grote mond verwachten, net als een leraar die juist probeert te helpen", zegt een woordvoerder van de gemeente. Hij verwacht dan ook niet dat de brief een verpletterende indruk maakt.

"Maar dat is ook de bedoeling niet. We volgen deze mensen nou al een tijd en dat willen we ze laten weten." Ook wil de gemeente duidelijk maken dat ze altijd op hun schreden terug kunnen keren.

"We belonen niet voor crimineel gedrag, deze mensen moeten zelf de eerste stap zetten. Maar als ze zover zijn, kunnen we altijd helpen bij het zoeken van een baan, een woning, scholing of zorg of het opzetten van een werktraject."

Submitter:  Bron: Novum