Roemeense regering overleeft motie

De Roemeense regering heeft dinsdag een motie van wantrouwen in het parlement nipt overleefd. De oppositie had de motie ingediend naar aanleiding van bezuinigingen op de ambtenarensalarissen en de pensioenen. Nu de regering de bezuinigingen kan doorzetten, krijgt Roemenië een nieuwe tranche van een lening van het Internationaal Monetair Fonds.

De Roemeense regering wil de salarissen met een kwart verminderen en de pensioenen met vijftien procent. Dit zou nodig zijn om te voorkomen dat het begrotingstekort van 6,8 procent stijgt naar 9,1 procent. Volgens premier Emil Boc is de bezuiniging bovendien nodig om aan de voorwaarden van het IMF te voldoen. Boc zei dat Roemenië moet kiezen 'uit het minste van twee kwaden'. Als de overheid niet bezuinigt, zou het punt bereikt kunnen worden dat er helemaal geen salarissen en pensioenen meer betaald kunnen worden, aldus Boc.

De regering wil niet alleen bezuinigen op salarissen, maar ook 195 duizend banen in de publieke sector schrappen om zo de druk op de begroting te verkleinen. Roemenië heeft 1,36 miljoen ambtenaren op een totale bevolking van ongeveer 22 miljoen. De werkloosheid is op dit moment ongeveer acht procent.

Tijdens het debat over de bezuinigingen demonstreerden duizenden bozen Roemenen voor het parlementsgebouw. Meer dan 3500 ambtenaren en gepensioneerden blokkeerden het verkeer. Hier en daar kwam het tot botsingen met de oproerpolitie. Een groep demonstranten stak poppen met daarop namen van ministers in brand. Betogers dreigden het parlement te bestormen als de regering niet werd weggestemd, maar gaandeweg verliep het protest en dropen de demonstranten af.