Tot 23 jaar cel geëist voor liquidatie A73

Justitie in Arnhem heeft dinsdag 20 en 23 jaar cel geëist tegen twee mannen die terechtstaan voor betrokkenheid bij de geruchtmakende liquidatie van Hans van Geenen op de A73 bij Nijmegen.

De Ford Escort waarin de 33-jarige Van Geenen uit Oss zat werd in de nacht van 9 op 10 september 2008 op de snelweg met een Uzi doorzeefd met kogels. Justitie stelt dat tussen de zeventig en honderd kogels werden afgevuurd. Uit het dossier dat de rechter deels voorlas blijkt dat Van Geenen door minstens vijftien kogels werd geraakt. Het slachtoffer overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

De 24-jarige bestuurder van de auto raakte gewond, maar overleefde de aanslag wonderwel. Justitie houdt Martien R. (39) uit Oijen en Toon R. (30) uit Lith verantwoordelijk voor de liquidatie. Tegen de oudste verdachte werd een zwaardere straf geëist, omdat justitie ervan uitgaat dat hij een dominantere rol heeft gespeeld. Het OM stelt dat sprake was van een 'professionele en laffe moordpartij op de snelweg'. Justitie is er bovendien van overtuigd dat de daders het bewust gemunt hadden op Van Geenen.

Volgens het OM plakten de daders volgapparatuur onder de auto van de slachtoffers om hen op het spoor te komen. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft welliswaar DNA-materiaal op de apparatuur aangetroffen, maar dit niet kunnen matchen met het tweetal. De verdachten, oom en neef, ontkennen Van Geenen te hebben gedood. Martien R. ontkent ook een uzi te bezitten. "Ik word vijftig keer per jaar op wapenbezit gecontroleerd, maar er is nog nooit wat bij mij aangetroffen", hield hij de rechters in Arnhem voor.

Na de fatale schietpartij op de snelweg, die volgde op een wilde achtervolging, werden over een afstand van tien kilometer tientallen kogels en hulzen gevonden. Het sporenonderzoek nam een hele dag in beslag. Het tweetal staat ook terecht voor wietteelt en deelname aan een criminele organisatie. In de regio Brabant werden vier wietkwekerijen ontmanteld.

Een beschermde getuige verklaarde maandag in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam dat Van Geenen werd vermoord vanwege gokschulden. "Onzin. Ik ben anti-gokken en anti-drugs", pareerde de verdachte die beschuldiging. Justitie gaat uit van een liquidatie in het wietmilieu. In de zaak staan negen verdachten uit de regio Brabant terecht. Alleen Toon en Martien R. wordt ook moord en poging tot moord ten laste gelegd. De 39-jarige staat ook terecht voor witwaspraktijken.

De overige verdachten worden vervolgd voor wietteelt. Tijdens het onderzoek heeft de politie 24 woningen en bedrijfspanden doorzocht, vooral in Brabant, maar ook in Groningen en Zuid-Holland. Bij het onderzoek waren ruim driehonderd politiemensen betrokken. De Duitse politie doorzocht een locatie in Düsseldorf en de politie in Engeland een bedrijfspand in Kent. Ook de Belastingdienst was bij het onderzoek betrokken.

De rechtbank in Arnhem gaat vrijdag verder met de zaak. De uitspraak wordt 2 juli verwacht.