Misschien wel vijf God-deeltjes

Het standaardmodel waar de gehele deeltjesfysica op rust, wordt misschien overhoop gegooid. Onderzoekers uit Illinois stellen dat de kans groot is dat er niet één ontbrekend Higgs-deeltje - ook wel God-deeltje genoemd - is, maar wel vier. Het standaardmodel voor de deeltjesfysica klopt tot nu toe, maar wel vanuit de aanname dat er nog één deeltje ontdekt moet worden. Juist die aanname ligt nu onder vuur.

Wetenschappers uit Illinois zijn tot die conlusie gekomen met behulp van de Tevatron deeltjesversneller. Daar veroorzaakten ze botsingen tussen protonen en anti-protonen, waarbij zowel materie als anti-materie vrijkwam. Opvallend was dat de verhouding tussen die twee scheef lag; er kwam iets meer materie vrij. Zoveel, dat het standaardmodel geen verklaring meer biedt.

Op zichzelf is dat beeld niet nieuw, maar het is niet eerder met zulke overtuiging aangetoond. Ter verklaring grijpen de onderzoekers nu naar het Higgs-deeltje. Het experiment wijst er volgens hen op dat er maar liefst vijf Higgs-deeltjes zijn, die dezelfde massa hebben, maar verschillend geladen zijn. "In modellen met extra Higgs-deeltjes is het gemakkelijk om nieuwe fysische effecten te verkrijgen," legt onderzoeker Adam Martin uit.

De verwarring omtrent het standaardmodel lijkt steeds groter te worden. Het standaardmodel wordt over het algemeen als incompleet en ‘nog niet af' beschouwd. Zo verklaart het de zwaartekracht niet en gaat het voorbij aan het mogelijke bestaan van zo'n vijfentwintig procent 'donkere materie' in het heelal.

Ook voor de LHC (Large Hadron Collider), de grote deeltjesversneller nabij Genève waarmee de wetenschap op zoek is naar het Higgs-deeltje, heeft de ontdekking implicaties. Het onderzoek zou ook daar uitgebreid moeten worden, als er inderdaad sprake zou zijn van vijf Higgs-deeltjes.