Inspectie: grootschalige fraude in champignonteelt

Bij de inspectie van 98 van de 250 Nederlandse champignonbedrijven is anderhalf miljoen euro aan boetes en naheffingen opgelegd. Werknemers uit Polen en Bulgarije werden volgens het ministerie van Sociale Zaken tussen het najaar van 2007 en het najaar van 2009 op grote schaal onderbetaald.

De meeste buitenlandse werknemers in de champignonteelt komen uit Polen, maar zij worden steeds vaker vervangen door Bulgaren. Die zijn nog goedkoper. De werknemers kregen volgens het ministerie vaak minder nettoloon dan was afgesproken. Ook hielden de werkgevers flinke bedragen in voor huisvesting, eten of een opleiding om verschillende champignons te leren herkennen.

Verder kregen ze vaak slechts 38 uur betaald terwijl ze lange werkweken moesten maken. Sommige werkgevers deelden zelfs boetes van 250 euro of meer uit aan werknemers die klaagden over hun loon of arbeidsomstandigheden.

Bij meer dan een kwart van de gecontroleerde bedrijven waren illegale vreemdelingen aan het werk. Dat betekent overigens niet dat dit ook bij de niet gecontroleerde bedrijven het geval is, want de controles waren gericht op bedrijven waar fraude werd vermoed.

Met allerlei illegale constructies concurreren de malafide bedrijven de goedwillende ondernemingen volgens het ministerie kapot. Vervolgens worden die ondernemingen opgekocht, waardoor de malafide bedrijven steeds meer invloed zouden krijgen.

Voor honderdtwintig werknemers was geen werkvergunning aangevraagd. De Arbeidsinspectie deelde voor acht ton aan boetes uit. Bij elf bedrijven zag de Belastingdienst aanleiding om de boekhouding te onderzoeken. Dat heeft al geleid tot 650 duizend euro aan naheffingen en 120 duizend euro aan boetes.

De inspectie zet de controles dit jaar voort. Met een jaarlijkse productie van 260 miljoen kilo champignons is Nederland de grootste producent van Europa. In de teelt gaat ongeveer 160 miljoen euro om.