Regiovoorzitters zien CDA liever in oppositie

Het CDA moet niet proberen in een nieuw kabinet te komen. Dat vinden de regiovoorzitters van de partij, concludeert het Nederlands Dagblad dinsdag uit een rondgang langs de afdelingen. Een coalitie met de PVV zien de voorzitters al helemaal niet zitten.

Informateur Uri Rosenthal onderzoek of het mogelijk is een rechts kabinet samen te stellen met in ieder geval VVD en PVV. Met het CDA zou een nipte meerderheid van 76 zetels worden bereikt.

De regionale voorzitters stellen echter dat de partij eerst aan herstel moet werken. "Regeren zou een kamikazeactie zijn", zegt Herman Kaiser van CDA Gelderland in de krant. Volgens hem loont regeren niet.

De Utrechtse CDA-voorzitter Wim Groeneweg stelt dat het CDA 'in de luwte van de oppositie' beter aan zijn herstel kan werken. Hans Janssen van CDA Brabant stelt dat de kiezer 'klip-en-klaar' heeft gezegd dat anderen maar eens de kar moeten trekken.

Een coalitie met de PVV is volgens de voorzitters geen optie omdat er grote verschillen tussen de partijen zijn als het gaat over religie. "We zijn het zwevend electoraat al kwijt, moeten we nu de vaste achterban ook van ons vervreemden?", zegt Kaiser in de krant.

De regiovoorzitters overleggen achter de schermen met CDA-leider Maxime Verhagen. Die heeft zich tot nu toe afwachtend opgesteld.